Az informatika az információ rendszeres és automatikus – elsősorban számítógépek és számítógépes hálózatok segítségével történő – gyűjtésével, feldolgozásával, tárolásával és továbbításával foglalkozó tudomány.

Rokon területek a számítástudomány és a számítógép tudomány, amelyek a matematika alapjain például algoritmusokkal, a számítógép tervezésének elméleti alapjaival foglalkozik.

Amikor informatikáról beszélünk akkor hardverről és szoftverről is beszélünk. Előbbi az elektronikai, villamosmérnöki irányba, utóbbi a kódolás, kódelmélet irányába terjeszti ki a tématerületet.

Legtöbbünk nem a tudós szemével vizsgálja az informatikát, sokan „csak” felhasználják azt az élet különböző területein: kommunikálunk, dolgozunk, szórakozunk informatikai eszközökkel. A számítógépes hálózati infrastruktúra ugyanolyan fontos része életünknek, mint az áram vagy vízszolgáltatás.

Az informatika hatalmas léptékben fejlődik. A számítógépek számítási teljesítménye másfél évente megduplázódik és egyre kisebb helyre lehet bezsúfolni azt a hatalmas teljesítőképességet. A fejlődéssel nagyon nehéz lépést tartani.

Hogyan lettem informatikai szakértő?

Engem valahogy megfogott, és magával ragadott az egész, és – tanáraimnak ezúton is tisztelettel adózva – a Hatvany József Informatikai Tudományok Doktori iskolában doktori fokozatot szereztem.

Az én ars poeticám az, hogy ezzel nem az én tudásom nagyságát mérték meg, hanem azt a képességemet ismerték el, hogy képes vagyok egy tudományterületen – jelesül az informatikában – elmélyedni, mások tudományos eredményeit feldolgozni, és önállóan új tudományos eredményeket elérni.

És ezek véleményem szerint az informatikai szakértő http://itigazsagugyiszakerto.hu ismérvei is. Mivel az informatika ennyire szerteágazó, ezért nagyon nehéz lenne minden területen szakértői tudásra szert tenni. De az a képesség, hogy felmérjük, hogy egy adott terület vizsgálatához milyen kidolgozott módszertanok vannak, és ezek alapján kifejlesszük a sajátunkat, az elengedhetetlen.

Én magam is használok szoftvereket a szakértői tevékenységem során. De ezeket én nem csak felhasználói szinten ismerem, hanem értem is, hogy hogyan, és miért úgy működnek. Adott esetben én írok szoftvert, hogy bizonyos adatokat megvizsgálhassak.

informatikai szakértő

A szakértői nyilvántartásban az igazságügyi szakértőkről szóló 2005 évi XLVII. törvényben meghatározott szakterületek közül az alábbiak tartoznak a szakterületeim közé:

  • Informatikai berendezések, számítógépek, perifériák és helyi hálózatok (hardver);
  • Informatikai biztonság;
  • Informatikai rendszerek tervezése, szervezése;
  • Stúdiótechnika, multimédia területtel összefüggő informatikai tevékenység;
  • Számítástechnikai adatbázis, adatstruktúrák;

Keressen bizalommal.

Comments are closed.

Post Navigation