Maine coon ősök

A maine coon eredetét tekintve számtalan történet látott már napvilágot. Ebből az egyik legelrugaszkodottabb, hogy a fajta macskák és mosómedvék kereszteződésével jött volna létre. Mi más is magyarázhatná, hogy farka kiköpött olyan színű és mintázatú, mint a momsómedvéé? Ugyan a történet valóságalapja nem sok, arra mégis elég volt, hogy nevet adjon a fajtának. A maine kezdést az USA-beli Maine állam után kapta, ahol a fajta őshonos és mára már az állam nemzeti macskájának nyilvánították. A ’coon’ szó pedig az előbbi megfigyelés alapján az angol mosómedve, vagy „racoon” szóból került a maine coon elnevezésbe. Egy romantikusabb elgondolás szerint, Marie Antoinett egy amerikai menekülőútban reménykedve előre küldte kedves macskáit a tengeren túlra. Ő maga hajón már nem követte őket, ám a hosszúszőrű kandúrok a maguk módján meghódították az Új világot és bebizonyították, hogy a franciák cicaszerelemben is méltán híresek. Ez a történet sem nyugszik tudományos alapokon, ám kétségkívül szórakoztató. A kutatók szerint a legvalószínűbb, hogy az Amerikai kontinensre tévedt vikingekkel utazott norvég erdei macskák és a későbbi európai tengerészekkel tartó hosszúszőrű macskák keveredhettek. Maine északon már Kanadával határos és az éghajlat is hűvösebb. Így a hosszú szőr elengedhetetlen feltétele volt, hogy ezek az állatok alkalmazkodni tudjanak a helyi zord körülményekhez.

Maine coon gének

A maine coon mérete impozáns, egy igen nagytestű, robosztus macska. Egy kifejlett kandúr akár tizenkét kilót is nyomhat. Megjelenésére még rátesz a hosszú egyenes szőr is, így még inkább impozáns méretet kelt. Mindenben alkalmazkodott a hideg klímához. Bundája selymes, vízálló, fényes. Hosszabb a hasán, illetve a hátsó lábakon, hogy a nedvességtől, hótól védje az állatot. Ugyanakkor a hátán, nyakán már rövid, így nem gubancolja össze az aljnövényzet. Híres farkán szintén hosszú a szőr, hideg éjszakákon ezt kunkorítja maga köré, hogy melegítse. Annak ellenére, hogy a szőre nagyrészt hosszú, nem igényel túl sok ápolást, kozmetikázást. Heti kétszer szükséges egy maine coon szőrét kikefélni, esetleg egy aljszőr kiszedőt is beszerezni. Hosszú szőr borítja nagy füleit is és talpa is pamacsos, mellyel kitűnően jár a hómező tetején is. Orra szögletes, viszonylag hosszú, könnyen megragadja vele a zsákmányt egy kis téli egerészéskor a mainei hidegben. A maine coon jellemzői alapján könnyen felismerhető, mégis bundája sokféle színváltozatban elfogadott. Lehet teknőc tarka, kék-krém, vagy teljesen fekete, fehér, krém, vörös, barna ezüst és kék. Szőre közepesen hullik, úgyhogy készüljünk azért fel, hogy a hosszú szálakat itt ott elhagyja maga után.

Maine coon jellem és kompatibilitás

A maine coon szelíd, kedves óriás hírében áll. Sokféle életstílushoz képest alkalmazkodni, mert eléggé ember központú. Nem kifejezetten ölbe ülős macska, viszont mindig figyelemmel kíséri gazdáját és van, hogy fel alá követi a lakásban. Szereti a figyelmet, de nem követelőző. Ha véletlenül kizárjuk, megvárja türelmesen, amíg beengedik. Ha éppen elfoglaltak vagyunk vagy nem érünk rá, az is lefoglalja, ha figyelemmel kísérheti, mit művelünk. A maine coon macska jóindulatú, kedves szerzet, jellegzetes murrogással kommunikálnak. Ezt a trillázó hangot hallatják beszélgetéskor, üdvözléskor, udvarláskor is vagy akár játék közben. E szokásuknak köszönhetően nem különösebben zajosak, bár szövegelős egyedek ugyanúgy akadnak. Viszont igen jellemző, hogy a maine coon amolyan későn érő típus. Egyrészt teljes méretét csak olyan 3-5 éves korára éri el, másfelől igen játékosak maradnak, főleg a kandúrok. Erős a vadászösztönük, úgyhogy a zsákmány-játékokat imádják üldözni, főleg a kandúrok állnak nagy bohóc hírében, de ismert olyan maine coon is, aki él hal az apportírozásért. Más állatokkal különösebb nehézség nélkül összeszoktatható, barátságos jellemének hála, játékosan közeledik és elfogadó más kedvencekkel, illetve gyerekekkel is. Éppen ezért család mellé is ajánlott macskafajta.

Maine coon tartása

Szőre miatt rendszeres kozmetikát igényel. A heti két kefélésen túl jó, ha tartunk otthon aljszőr kiszedőt, bár ezzel óvatosan bánjunk, főleg a has és farok tájékán. Szelídnek szelíd óriás, de nem kedveli, ha húzzák a szőrét. Ahogy más hosszú szőrű állatoknál, a maine coon esetében is érdemes ellenőrizni, hogy nem ragadt-e ürülék a szőrébe és nedves törlővel megtisztogatni, ha kell. Nem kifejezetten koszolódó a szőre, gondoskodik a tisztán tartásáról. De ha fürdeni kell, hát fürdeni kell. A fürdés gyakorisága minden egyednél változó, van, amelyiket pár hetente, van, amelyiket fél évente is elég. Ezt úgyis látni fogjuk a szőr állapotán, illetve érezhetjük: ha a macska kellemetlen szagú, készíthetjük a fürdővizet! A maine coon nevelése nem kifejezetten nehéz, mert intelligens, jóságos állatról van szó. Kedveli a társaságot, így a család bármely tagjával szívesen játszik. Az étvágyával azonban nem árt vigyázni, könnyen elhízhatnak. Összességében jó választás lehet gyerekes családoknak, vagy ha más kedvencek mellé szeretnék szoktatni. Csak ügyeljünk rá, hogy ne hanyagoljuk el és mindig legyen gondunk a selymes bunda ápolására is.

Comments are closed.

Post Navigation