Szóval fotóműterem kellene?

Amikor az ember fotósként fejlődik, és már ismeri annyira a gépet és a technikát, elkezd koncepciókkal kísérletezni. Berendez egy kis csendéletet az asztalon. Aztán egy sarkot a lakásban, ahova beállíthat modelleket, kísérleti fázisban még gyakran saját magát. És egy idő után elérkezik a pillanat, amikor kinövi ezeket a kereteket. Mert folyton belóg valami, a képen kívül terület roskadozik a különféle világítótestektől, vetítőktől, a fény vagy kevés, vagy sok, vagy folyton változik. Nem jó. Ekkor jön el az ideje, hogy fotóműterem után nézzen az ember. Elkezd keresgélni, és vagy elege lesz az egészből és hasra ütésszerűen elmegy egy stúdióba némileg felkészületlenül és pénz pazarlóan, vagy beleőszül, mire minden szempontból készen áll. A fotóműterem bérlés nem kell ekkora stresszel járjon, és valójában sokkal kisebb ördöngösség, mit a lényeg, ami csak ezután következik: a fotózás.

Fotóműterem bérlése előtt tudnod kell

Nagyjából azt, hogy mit akarsz. Értelemszerűen magát a képet nem kell minden részletre pontosan megtervezned, de azt illik tudnod, mivel akarsz kísérletezni. Tematikus, teszem azt karácsonyi képet készítenél vagy olyan fotóműterem stúdióját keresed, ami teljesen elsötétíthető? Ezt mindenképpen el kell döntened, hogy jól tudj választani, hiszen ez alapján szelektálsz a stúdiók között. Ez pusztán kényelmi szempont, de nem árt az sem, ha a fotóműterem nem a világ végén van és tudsz a környéken parkolni. A teljes felszerelést cipekedni tömegközlekedéssel nem csak, hogy fizikailag nehéz feladat, de kifejezetten stresszes is, féltheted az eszközök épségét, meg, hogy el ne tűnjön valami. Sokkal kényelmesebb, ha oda tudsz állni az autóddal. Ezután következik majd a kocsiból a stúdióba juttatása ugyanennek a cókmóknak, úgyhogy ha népes eszközparkkal érkezel, érdemes szem előtt tartanod, hol vehető igénybe teherlift. Annak függvényében, milyen fotózásra készülsz, azt sem árt mérlegelni, mekkora a fotóműterem kapacitása? Ha egymagad fotózol, egy kis loft fotóstúdió is elég lehet, viszont ha két modellel, sminkessel, fodrásszal vágsz neki, jobb olyan helyet választanod, ahol külön smink-, és öltözőhelységek meg egy tágas pihenő vár benneteket.

Mit nyújt a fotóműterem?

Elsősorban olyan lehetőségeket, amiket otthon nem tudsz magadnak megteremteni, mégpedig az elképzeléseidhez a lehető legrugalmasabban. Érdemes utána olvasni, mi mindent nyújt például egy g3studio.hu fotóműterem? Mi a különböző stúdiók jellemzője, van-e napfény stúdió, mekkora üres terek állnak rendelkezésre? Milyen eszközök bérelhetők? Egy fotóműterem általában rengeteg háttér elemet tart, színes papírokat, textil-, és különböző anyagú háttereket, épített paneleket. Tartanak különféle lámpatesteket, vásznakat, ernyőket és a legtöbb esetben bizonyos tematikához kellékeket is: például karácsonyi fotózáshoz különféle színárnyalatú díszeket és designt. A fotóműterem általában szívesen ad asszisztenst is, vagy ha csak a világítást szeretnéd, hogy segítő kezek állítsák be. Ez cseppet sem szégyen, ők jobban ismerik a stúdió adottságait, így akár tippeket is adhatnak, hogyan a legcélszerűbb. De az is megeshet, hogy csak időt akarsz spórolni, ha ketten csináljátok, hamarabb nekikezdhetsz magának a fotózásnak. Ezen felül a fotóműterem lehetőséget nyújt sokkal kulturáltabb körülmények közt alkotni. Értelemszerűen természetfotózást, vagy haditudósítást képtelenség egy stúdióból csinálni, de reklámfotózásra sokkal kényelmesebb egy fűtött helységben dolgozni, ahol van mosdó, pihenő hely, öltöző (k) és konyha, mint az időjárás viszontagságainak kitéve a szabad ég alatt.

A fotóműterem élménye

Nem mindenki találja meg elsőre a neki tetsző stúdiót, az is meglehet, hogy több kedvence lesz, mikor mire van szüksége. Az egyik ilyen igény lehet az előre berendezett, bizonyos stílusú fotóműterem. Létezik vintage fotóstúdió, bár ez általában nem egy olcsó fotóstúdió bérlés. Egyes esetekben egy egy ilyen berendezés szezonális – karácsonyi, esküvői, húsvéti. Máshol a berendezett fotóstúdió bérlés egész évben ugyanazt a dizájnt adja, ennek utána kell járni.

A fotóműterem azonban feltétlenül egy olyan élmény, ami hozzátartozik egy magánszemély megrendeléséhez. Akár ünnepi-, baba-, vagy jegyes fotózás az alkalom, itt nem csak a kész képeket adod el, hanem magát a fotózkodás élményét is. Ezt pedig sokkal könnyebb egy olyan megnyerő környezetben megteremteni, mint egy fotóstúdió. A design, a hatalmas terek, a profi berendezés mind hozzájárul, hogy mielőtt elkattintanád a gépet, már hangulatba kerüljenek, és úgy érezzék, megkapták azt, ami a pénzükért jár.

Mindemellett nem szabad megfeledkezni róla, hogy a fotóstúdió honlapján bemutatott képek, videók nem feltétlenül egy az egyben azt mutatják, amit majd megtapasztalsz. Ez nem jelenti, hogy át akarnának verni. Egyszerűen arról van szó, hogy egy stúdió is használati tárgy, ami amortizálódik, a legjobb takarítás mellett is kophatnak a színek, egyszerűen csak élőben mások az arányok – uram boccsá, nem úgy képzelted el, ahogy van. Erre jó lélekben felkészülni, nehogy úgy járj, hogy a tökéletesség netovábbját várod és csalódni kényszerülsz a majdnem tökéletesben. Pedig, ha belegondolunk, a majdnem tökéletes is lehet kiváló arra a célra, amit te keresel.

Comments are closed.

Post Navigation