A hűtős furgon egy legendás darabja a közutakat szelő gépjárműveknek. Ez nem csoda, hiszen egy hűtős furgon az is, ami a jégkrémet hozza, és jellegzetes hangjával már jó előre jelzi jöttét, így az utcában, sőt a környező utcákban lakók készíthetik a pénztárcájukat, hogy mire a hűtős furgon a házuk elé ér, már pontos képük legyen arról, mit is akarnak a sofőrjétől majd vásárolni. De a hűtős furgon azonban nemcsak jégkrémek és fagyaltok szállítására képes, hanem egyéb, hűtöttáruk szállítására, időleges tárolására is. Számos olyan dolog van a fagyik és a jégkrémek mellett, ami azokhoz hasonlóan szintén hűtést igényel. Ilyen szempontból nézve ráadásul még az is megállapítható, hogy nem is feltétlenül az említett két termékkategória az, ami a legérzékenyebb az emelkedő hőmérsékletre. Ugyanis nem ezek a legromlandóbbak.

Mit történik akkor, hogy ha a hűtős furgon hűtőberendezése elromlana és felengedne a benne tárolt hűtött áru. Ez azért egy viszonylag lassú, sok-sok órát igénylő folyamat, így természetesen nem azonnal romlana meg benne minden. Sőt! Egyáltalán nem biztos, hogy azonnal, vagy akár néhány órán belül megromlana benne bármi is. Viszont egy emelkedő hőmérsékletű közegben például a fagyis cuccok keményre fagyott, szilárdnak tűnő állaga felengedve elkezdene pépesedni, majd idővel szépen átmegy cseppfolyósba, ahogy lassan felolvad. Ez már a termékek minőségét jelentősen befolyásolja, még ha meg nem is romlik feltétlenül. Viszont folyékonnyá olvadva a fizika törvényei szerint annak rendje és módja szerint felveszik a tároló edény formáját, ahogy szépen kitölti azt. Ennek eredmény simán lehet egy még fogyasztható állapot, viszont eltorzult jégkrém forma, ami erősen árulkodik arról, hogy bizony az tárolása során valamikor felolvadt. Ez azonban bizalomvesztést okozhat a vevőben, ráadásul joggal.

hűtős furgon

A hűtős furgon szerepe

Valószínűleg már világossá vált a fentiek után, hogy a hűtős furgon szerepe nélkülözhetetlen a hűtött, vagy hűtésre szoruló áruk szállítása során. Az élelmiszerbiztonsági előírások ugyanis joggal megkövetelik a gyártóktól és a forgalmazóktól egyaránt, hogy a hűtött és a fagyasztott áruk tárolása a gyártótól egészen a felhasználóig, vagyis a fogyasztóig egy, a tárolási hőmérséklet szempontjából zárt láncot kell képezzenek, ezzel folyamatosan biztosítva a szállított áruk számára előírt mindenkori tárolási hőmérsékletet. Jelen gépjárműtípus hivatott ezt a zárt hűtési láncot fenntartani, még ha funkcióját tekintve átmenetileg is. Hogy miért van rá ekkora szükség, az valószínűleg evidens. Bizonyos hűtött és fagyasztott áruk a szavatosságukat akkor képesek megőrizni a gyártók által szavatolt ideig, amennyiben azok a gyártótól kikerülve is az adott hőmérsékleten vannak tárolva – és persze szállítva. A kereskedelmi lánc ugyanis több elemű és minden termékátadásnál ez a lánc megszakad, még ha ideális esetben csak néhány percre: http://www.hatarauto.hu/hutoauto/. Ez a néhány perc nem számottevő pl. egy fagyasztott áru esetében, hiszen nagy a hőmérsékletkülönbség a tárolási és a kinti hőmérséklet között, így konkrétan órákba telne, mire felengedne a tartalma. A mindössze hűtött áruk már érzékenyebbek erre a témára, ott gyorsan kell iparkodni a szállítóknak is.

A hűtős furgon bérlése

Amennyiben a megrendelőnek határozott elképzelése van arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű és mekkora mennyiségű hűtött árut kíván egyik helyről a másikra fuvarozni, akkor a következő lépés már egyszerű: ki kell választani a célra legmegfelelőbbnek ítélt járművet. Egy hűtős furgon bérlését érdemes gépparkkal rendelkező, tapasztalt bérbeadónál nyélbe ütni.

Comments are closed.

Post Navigation