Ha valaki különleges úti célokon töri a fejét, akkor a Csernobil túra felejthetetlen élmény lesz a számára. Egy csernobili túra kapcsán az embernek azonnal az 1986 áprilisi atombaleset ugrik be, amikor is az ott működő atomerőmű egyik reaktora felrobbant. Mindnyájan tudjuk, hogy egy ilyen kategóriájú létesítmény nagyon komoly biztonsági követelményeket támaszt az üzemeltetőivel szemben, hiszen óriási mértékű katasztrófák hadát képes előidézni az óvatlan kezelés. Az ilyen létesítmények nemcsak hogy komoly biztonsági műszerezettséggel bírnak, hanem komoly védelemmel is, hiszen az intermolekuláris erők megzabolázása nem piskóta. A fűtőelem formájában egy meglehetősen instabil kémiai elem (erőművi alkalmazásban leggyakrabban plutónium) magját kezdik el bombázni, mire az instabillá válik és sugározni kezd. Ez a folyamat azonban ilyenkor még kényesebbé válik, hiszen a felborított egyensúlyt féken kell tartani. A fűtőelemek emiatt irtózatosan magas hőmérsékleten sugároznak, emiatt folyamatosan áramló vízzel hűtik azokat, hogy a reaktorok falai le ne olvadjanak. Egy ilyen hűtőrendszeri meghibásodás vezetett katasztrófához, aminek helyszíne ma a csernobili túrának otthont ad.

A Csernobil túra, mint látnivaló

A Különleges Uticélok: Csernobil helyszínén egykor a hirosimai radioaktív felhő erejének legalább a harmincszorosa távozott a levegőbe, megölve ezzel szinte azon nyomban az ott dolgozókat és még vagy tízezer embert, a környező országok levegője is kapott belőle rendesen. Így érthető, hogy Csernobilt lezárták és az egykori reaktort ellátták betonszarkofággal, amit már fel is kellett újítani, hiszen a radioaktív sugárzás rendkívüli mértéken csökkenti a szerkezeti anyagok szilárdságát és tervezett élettartamát. Nagyjából harminc évvel a tragédia után a környéken mérhető sugárzás mértéke már biztonságos szintre csökkent, így az ukrán kormány engedélyezi a terület látogatását turistacsoportok számára is, természetesen szervezett keretek között. Akik ilyenkor ott alszanak, azok átérezhetik a területet uraló – szó szerint – halálos csendet és benyomásuk lehet az egykor történtekről.

Csernobil túra

A Csernobil túra biztonsági vonatkozásai

Természetesen engedélyhez kötik a terület látogatását, ahol egy kirendelt kormányzati kísérő felügyeletével tekinthetik meg tisztes távolból az érdeklődők a látnivalókat. Úton odafelé videóvetítés keretein belül informálódhatunk a katasztrófa egyes pillanatairól. A külváros felől egyre beljebb haladnak, az egykori erőmű romjai felé. A felrobbant reaktort természetesen csak megfelelő távolságból és ideig szemlélhetik a látogatók.

A Csernobil túra állomásai

A csernobili túrát látogatók a kijevi reptérre érkezés után egy apartmanban kerülnek elszállásolásra Kijev szívében és az érkezést követően szabad program keretében megcsodálhatják a város nevezetességeit. Ezt követő napon a találkozó helyéről a látogatók minibusszal utaznak Csernobilba és az odaúton filmen megnézik a katasztrófa történetét. 10km-re az erőműtől, elhagyva a biztonsági ellenőrző pontot útjuk a reaktoroktól nem messze halad el, ahol láthatóak a hűtőtornyok és az elhagyatott 5-ös és 6-os reaktorok építkezései, valamint a mentésben elhunyt tűzoltók számára emelt emlékmű. Az egykori robbanás centrumát, a 4-es reaktort is fotózhatják az érdeklődők rövid ideig, 100 méteres biztonsági távolság betartásával. Az erőmű után a mellette elnéptelenedett Prypyat városán mennek keresztül, ami részben az erőművi dolgozóknak és családjaiknak adott otthont.

Comments are closed.

Post Navigation